torsdag 11 november 2010

Tortilla till lunch

Jag trodde att Kuba-förkylningen skulle dämpats idag men icke. Blev helt matt av att gå ut och byta mannens Fotball-manager-spel, handla present till M som fyller 45 år imorn, handla på Hemköp och hämta paket från H&M. Kände mig snurrig, snuvig och hostig till max. Undrar om man är på g att jobba redan på lördag EGENTLIGEN. We'll see.

Äta lunch måste man iaf och minimal arbetsinsats är Tortilla española (spansk potatistortilla). Jag har lärt mig av ett riktigt proffs; mannens spanska mormor i Madrid. Så I know some secrets.



Svårt är det inte:

Skiva 4 normalstora potatisar fint. Stek på låg värme i rikligt med olivolja. Tillsätt en liten finskivad gul lök. Rör försiktigt emellanåt tills allt känns mjukt. Rör samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt och peppar i en bunke. Låt olivoljan rinna av i en skål (vinkla stekpannan, håll emot med stekspaden). Häll potatisen i bunken. Blanda. Höj värmen nåt snäpp. Häll på lite av den avrunna olivoljan i samma panna. Ös i potatisröran, jämna ut lite. Flytta pannan emellanåt och kolla kanter. När den känns något fast så lägg en tallrik över pannan. Vänd upp och ner. Häll i lite av oljan i pannan och fös över potatiskakan och stek gyllenbrun även på den "råa" sidan. Lägg upp den på en tallrik genom att göra samma tallriks-vänd-rörelse som innan. Och så lite hackad persilja på. Olé!

Såklart kan man göra den större om man vill få mer höjd. Stek den helst inte för länge då blir den lätt torr. Godast är det att äta den i en macka/baguett som i Spanien: Bocadillo con tortilla española.

Själv hade jag inget bröd så blev enkelt med gurka och knäckebröd.

Inga kommentarer: