onsdag 10 november 2010

Stadstur i Havanna

Den första dagen i Havanna körde vi faktiskt en guidad tur för att få lite feeling av de centrala delarna i staden. Den var helt klart ok.



Vi fick bl a se Revolutionstorget där Fidel Castro hålller tal den 1 maj varje år.



Det enorma torget var i sig inte något speciellt (enormt mycket asfalt bara, förmodligen mycket mer imponerande när alla samlas för att lyssna på Fidels tal). Häftig var den enorma bilden av Che Guevara med den klassiska texten "Hasta la victoria siempre"!



Mitt emot finns ett över 100 meter högt torn med en staty av José Martí (revolutionshjälte, poet och journalist). Ett tag funderade vi på att korsa gatan och ta en närmare titt på tornet, vilket en annan nyfiken turist hade gjort (syns längst ner på bilden). Han blev senare bortmotad av en vakt med vapen. Då tänkte vi "nej, inte riktigt värt det kanske".



Största sporten är faktiskt baseboll på Kuba och här fångade vi några kids in action.



Utsikten över hamnen i Havanna:



Över hamnen välkomnar en över 20 meter lång Kristusstaty! Vad som är ovanligt är att Kristus inte välkomnar med öppna armar som (vad jag känner till iaf) andra statyer gör (t ex i Rio de Janeiro och Lissabon) utan istället håller ena handen på hjärtat - som en välsignelse över staden Havanna. Otroligt imponerande. Hade faktiskt inte förväntat mig att få se den typen utav religiösa hyllningar i ett kommunistiskt land. Men tji fick jag.



Havanna bjöd på otrolig charm och glada människor.





Och såklart fascinerande politiska budskap.



Inga kommentarer: