tisdag 8 februari 2011

DR sprider kristet arv

Idag kan man på Sydsvenskans hemsida läsa att Danmarks radio ska sprida det kristna danska arvet. En stor kontrast till Sverige alltså. Jag tycker att det i grund i botten är bra att man säger sig vilja sprida kristendomen, bättre det än låtsas som om att den inte finns. Jag tycker att det tillhör vår kultur, även om de flesta i vårt land inte ser sig som kristna (men gärna gifter sig i kyrkan "för det är ju så fint och traditionellt").

Men (!) det betyder inte att jag inte tycker att man ska främja religionsfrihet. Självklart bör andra - och speciellt stora religioner som islam t ex - få ta plats. Intiativet är bra från DR's sida. Det står bl a "att DR ska bevaka både kristna högtider och sända morgonandakt." Tvärtom är det i Sverige då förstås: "I sändningsavtalet mellan Sveriges Television och Sveriges Radio finns det inga krav på förmedling av kristendom eller ett svenskt kulturarv."

Synd bara att det förmodligen är ett resultat av rasistiska Dansk Folkeparti's inflytande i regeringen. Så än en gång får kristendom och religion en något bitter eftersmak eftersom det i grund och botten inte är just religionen det handlar om. Tragiskt på något vis.

Inga kommentarer: