lördag 23 mars 2013

Banan- och valnötsgröt

Idag blev det en havregrynsgröt smaksatt med god kravmärkt banan och valnötter (tyvärr inte ekologiska dock).

Gör havregrynsgröt som du brukar (jag grynen med kardemumma och tillsätter skrädmjöl, se tidigare recept). Strö på kanel, skiva en banan över gröten, häll på grovt hackade valnötter och ringla lite sirap över. Tillsätt ev lite krossade linfrö och solrosfrön. Servera med mjölk.

Härligt mjuk och len i smaken!

fredag 22 mars 2013

Skolplansch...

...som snart är i min ägo och sittandes på en sovrumsvägg kanske.

onsdag 20 mars 2013

Musikmobil

Vår Lilleman här hemma fick en musikmobil av mormor. Den består av spöket Laban och hans vänner som snurrar runt samtidigt som en liten truddelutt spelas. Redan tidigt uppskattades den, på riktigt kring två månaders ålder. Lilleman följde ett spöke halvägs (mer kunde han inte flytta huvudet) och lagom tills det försvann så dök nästa figur upp som han inte sivt tittade på. Såg väldigt kul ut. Och inte minst hjälpte den när han var otröstlig när hade ont i sin lilla mage. Rekommenderas starkt!

måndag 18 mars 2013

Bröd från Saltå kvarn...

...finns tydligen nu även i utvalda Coopbutiker i Småland, Skåne och Östergötland. Det ska definitivt provas! Aprikosrågbrödet verkar mumsigt.

söndag 17 mars 2013

Katolska kyrkan i Malmö

Sydsvenska dagbladet har föresten en intressant historisk artikel om katolska kykan i Malmö idag.

Risgrynsgröt med en twist

Idag är det söndag och jag passade på att använda den hemgjorda risgrynsgröten jag gjorde igår.

Gör så här:

Koka risgrynsgröten som du brukar (jag följer Anna Bergenströms recept som finns i boken "Vinterns goda ting"). Smaksätt gärna med kanelstång eller vanilj. Strö över hallon och blåbär (frysta blir perfekt, de tinar snabbt i den varma gröten). Hacka hasselnötter och häll på tillsammans med solroskärnor. Pudra över kanel och häll på mjölk. Ringla ev över sirap om du vill att det ska vara sötare.

tisdag 12 mars 2013

Långa dagar

Ibland känns dagarna långa när man är föräldraledig. Ibland kan jag känna att jag i te vet vad jag och Lilleman "ska göra". Han är ju fortfrande liten så emellanåt känns det som en stor del av dagen går ut på att pejla hur trött han är och stt försöka få honom att sova. Dagen kretsar också mkt kring mat; amningen funkar rätt bra och det är skönt att ha den där amningshetsen- och stressen bakom sig. Men min egen mat. Jag hinner inte direkt tillreda något så det blir oftast något snabbt (yoghurt med flingo och grovt bröd eller något gjort sen innan från frysen). När ändras detta? Får man någonsin mer tid och när kommer man in i rollen som förälder "på riktigt"? Tills dess rullar dagarna på och jag ser fram e ot värme och sol.

Saknad

Soliga och vackra dagar som idag saknar jag dig min lilla Tinta. Det är svårt att förstå att du varit borta mer än 9 månader från oss. Hemmet känns för alltid tomt utan dig min flicka. Det var alltid du som kom och mötte upp en i dörren som en liten hund när man kom hem. Och du skulle säkert ha gillat vår nye familjemedlem; Lilleman, om du fått träffa honom.

Saknaden efter dig är stor och jag tänker ofta på dig. Men jag är säker på att du har det fint där du är nu. Älskar dig för evigt min baby.

måndag 11 mars 2013

Ergobaby

Idag har jag så äntligen varit och handlat en Ergobaby till mig och Lilleman! Jag fick en liten peng av onkel M så har tänkt länge på något vettigt jag ville handla för dem.

Jag har sen tidigare lånat en Baby Björn av S men Lilleman har inte gillat den speciellt och jag har tyckt att den belastat ryggen mer och mer. Dessutom har det inte kännts så bekvämt ut bebissynvinkel med benen dinglandes rakt ner.

Så jag har läst på en del på nätet för att få en uppfattning om de ergonomiska selarna verkligen är bättre. Sjal vill jag inte ha, den skulle isf ha köpts när Lilleman var nyfödd men nu väger han närmare 7 kg. Många verkar vara nöjda med Ergobaby och jag fastnade för orginalselen, gillar att den är väldigt mjuk och i bomull. Barnet sitter i "grodposition", alltså sittandes med benen isär - verkar betydligt bekvämare än Baby Björn-varianten. Valde att köpa färgen grå/galaxy, då katthåren inte kommer synas allt för mkt på den och för att den är snygg.

Provade den hemma idag och tyckte faktiskt att den var relativt smidig att knäppa på. Lilleman verkade tycka den var ok (inga gallskrik iaf) och det är väldigt mysigt att ha den på sig och kunna vara nära sin baby.

Har stora förhoppningar om att använda den bl a när vi åker buss och inte vill ha vagnen, hälsar på någon som bor närmare oss, går och handlar eller varför inte när jag cyklar till stranden i sommar!

söndag 10 mars 2013

Hålla igen...

...funkar sisådär när det är Melodifestivaltider och man helammar. Badräkt till sommaren?!

fredag 8 mars 2013

Kardemummagröt med hallon och krisp

Nu har jag så komponerat första mumsiga grötreceptet! Blev supergott!

Rosta i het kastrull havregryn och 1 kryddmått mortlad/stött kardemumma. Tillsätt 3 dl kallt vatten, 3 stora teskedar med skrädmjöl och lite salt. Koka upp och säng värmen sen, dra från plattan när du tycker att konsistensen passar dig. Häll på litefrysta hallon, krossade linfrö, hackad mandel, kanel och ev något sött (jag hade sirap hemma men blir säker nyttigare och godare med flytande honung). Häll på lite mjölk och ät direkt!

Fantastiskt gott och fförvånansvärt smidigt att göra. Och doftar underbart i köket av de rostade grynen och kardemumman. Alla ingredienser är ekologiska utom kanelen, saltet och sirapen.

onsdag 6 mars 2013

Dagens ekologiska skörd...

...är från underbara Saltå kvarn: havregryn och skrädmjöl. Är så peppad till att introducera hemgjord mat och gröt till den lille mannen här hemma. Det lär dock dröja ett par tre månader tills dess. Men efter att ha läst in mig på en hel del kring ämnet så blev jag själv sugen på att äta riktigt god gröt och första steget till det är dagens inhandling av Saltå kvarnprodukter samt ekologiska mandlar och hallon. Kanske redan blir en grötportion till kvällskvisten...