lördag 27 november 2010

Stan

Idag ska jag och mannen ut på stan. Det tillhör inte vanligheterna att vi tillsammans tittar i affärer och lite kul ändå. Lite julklappscheck och sen ska både jag och han titta på jackor och kanske vinterstövlar. Mina vinterkläder är för tillfället inte de bästa och behöver en ordentligt varm jacka. Mannens syster kommer dessutom hem från jobbet i Spanien nästa vecka några dagar så lika bra att köpa julklapp till henne. Men först; dusch och en runda till solariet.

Snö

Idag i Skåneland mitt i stan vaknade man till den här synen. Ska det bli en sån vinter som det var förra året? Hellre riktig snö än våt slask, faktiskt.



På balkongen såg det likadant ut och inte ens Tinta ville vara där ute.

söndag 21 november 2010

Karibisk söndagsmiddag

Helgen har varit fin, om än inte så avslappnande kanske. Idag kom mamma + man + syster yster på middag. Vi är så dåliga på att bjuda hem. Men tycker om att fixa gott och fint när nära och kära kommer hit.

Idag blev det lite karibiskt fläkt över maten. Bjöd på marinerad kyckling i (finfina) stekgryta, smaksatt med vitlök, kubansk rom och färsk oregano. Till det kubanskt ris med grönsaker, lök, svarta bönor och lite spansk chourico. Det gröna blev machesallad med avocado, fetaost, paprika, gurka, coctailtomater och röd lök.

Efterrätten var en vit choklad- och vaniljmousse i glas. I detta en fruktsallad av papaya och ananas marinerad i lime, honung och limoncello. Lite stolt eftersom jag komponerade combon själv. Och den blev riktigt omtyckt också!

Så är nöjd och glad. Trevlig söndagskväll på er.

lördag 20 november 2010

Helgbestyr

Idag är jag uppe tidigt (trots ledighet) för att ta mig utanför stan. Hela familjen ska fira min moster som precis fyllt 50 år! Det är sjuk när man tänker efter hur snabbt tiden går. Och man själv är 30 liksom. Mysig brunch och överraskningsmoment utlovas.

Sen funderar jag på att gå i mässan kl. 17.15 idag istället för kl. 11 imorgon. Vi har bjudit hit mamma och company på söndag så vore skönt att kunna ägna sig åt matfixandet.

Skulle vilja klämma in ett träningspass till - var ju duktig i torsdags och gick efter jobbet 18.30 - men finns inget som passar tidsmässigt.

Så ser helgen ut så länge alltså.

fredag 19 november 2010

Julkort på jobbet

Idag hade vi pysseltid efter jobbet. Nu låter det som att det är något vi gör 2 gånger månaden men icke. Det händer ibland och nu är det snart julkortsdags och nya fina scrapbookingpapper hade köpts in från Panduro hobby.

Blev inte supernöjd med korten (man blir lite tidspressad och vill passa på att göra så många kort man kan) men de är iaf hemmagjorda. Lite mer känsla än ett köpt alltså.









Provade för första gången på embossing. Riktigt coolt. Det finns verkligen alltid nya saker att upptäcka inom scrapbooking.

onsdag 17 november 2010

Först jobbdagen

Idag är den första dagen på jobbet sen hur länge som helst! Var ju på bröllopsresa i två veckor och sen lyckades jag (såklart) bli bombastiskt förkyld med hosta i en vecka. Men nu, back on track. Hade lite småångest och längtade väl inte direkt efter att komma dit men det kändes onekligen bra att vara där! Man inser att man är saknad och folk frågar hur man har haft det. Och det är ju inte helt fel med lite trevligheter och bekräftelse. Sen att det låg 186 olästa mail i jobbmailens inkorg var ju en annan sak.

Skönt är att det bara är tre arbetsdagar den här veckan. Perfekt mjukstart.

Ta tag

Den här veckan måste jag ta tag i det eviga ta-tagandet! Vad? Träningen såklart. Har varit så utomordentligt dålig på det. Skulle vilja köra indoor walking redan idag men tror att min envisa kvarvarande hosta och snörvlandet inte tillåter det så laddar inför 18.30 på torsdag eller 6.30 på fredag.

Så det så. Fitness 24 seven it is alltså.

tisdag 16 november 2010

Presenter

Igår fick jag av mannen födelsedagspresenter. Det blev i efterskott eftersom vi var iväg på bröllopsresa (och underbara utflykten till Cayo blanco) just den dagen.

Jag hade spanat in två stycken ugnsformar i färgen Caribbean blue från franska Le Creuset som hade passat perfekt till min nya stekgryta från familjen. Och minnsann, han hade varit snäll och köpt dem båda till mig!



Dessutom hade jag sen tidigare önskat mig en superfin hallmöbel i rött tyg. Stackarn hade gått till Åhlens men tydligen hade de dragit tillbaka möbeln och den skulle återkomma igen vecka 47. Så fick ett presentkort på Åhlens istället.

Och så fick jag några underbara praliner från Kahls. Kunde inte ha fått bättre presenter! Är supernöjd!



Bilder: Sur la table & Deliquate

Cayo blanco

Här kommer så äntligen några bilder från Cayo blanco-turen vi gjorde på Kuba. Kan varmt rekommendera att göra det dagen man fyller 30. I turen ingick en kryssning med katamaran, snorkling, besök på unika Cayo blanco och en delfinshow. Mat och dryck ingick överallt. På katamaranen blev man dock erbjuden att för 10 CUC (ca 75 kr) äta färskfångad hummer med vitlök och rostat bröd. Ångrar inte en sekund att jag gjorde det - var underbart god!



Jag var något oroad över snorklingen eftersom jag aldrig tidigare gjort plus att jag inte tycker om djupt vatten. Men efter en liten stund fick man in tekniken och det var otroligt häftigt!



Väl framme vid Cayo blanco (paradisstranden själv) blev man totalt hänförd av skönheten. Det lär väl vara enda gången man ser något sådant i livet.



Ön ligger inte långt utanför Varadero och är obebodd. Sanden är finkornig och vit, palmerna svajar och vattnet är extremt långgrunt. Det ser nästan ut som människor "går på vattnet" om man tittar innifrån stranden.



På stranden bjöds det på grillad mat; kyckling, hummer och räkor samt kubanskt ris, sallad och färsk frukt. Fantastiskt gott! Jag filmade lite med kameran för att få en liten uppfattning om den underbara atmosfären.



Turen avslutades med en delfinshow. Man blir alltid lika häpen över de fantastiska djuren och vad de faktiskt kan lära sig att göra.



Kan varmt rekommendera den här utflykten till alla som åker till Varadero och Kuba!

söndag 14 november 2010

Walton Ford

Jag brukar inte få önskningar om att gå på konstnärsutställningar men när jag läser dagens artikel i Sydsvenskan om Walton Fords målningar så blir jag sugen. För första gången i Skandinavien ställer han ut sina speciella djurmålningar.



Det var väldigt många år sen jag var på Louisiana, Moderna konstmuséet, så hade varit kul att ta en utflykt dit. Hans målningar är inte bara akvareller av djur utan det kopplas till djurens kulturella historia, enligt Ford själv. Och självklart människans ständiga påverkan på djurriket, om metaforer och symboler.

lördag 13 november 2010

Positiv morgon

Idag när man vaknar möttes man av solsken. Härligt! En av de bästa sakerna som finns här i livet är sol och blå himmel när man går upp om morgonen. Dagen börjar på studs positiv!

De flesta dagarna i Varadero på Kuba såg ut så här från vårt hotellfönster:



Här i Sverige blir det kanske inte exakt samma utsikt fast å andra sidan inga tropiska stormar eller (oftast inte iaf) kackerlackor.

fredag 12 november 2010

Quando me enamoro med Iglesias & Guerra

Favorit-mys-låten för tillfället är Enrique Iglesias och Juan Luis Guerraslåt "Quando me enamoro". Inte superny musik men upptäckte den på Kuba när jag kollade in musikkanalen Ritmosonlatino. Skön, avslappnande och med en söt video.

Finkläder i god tid

Jag VET att det är tidigt att tänka på nyår och inte minst kläderna man ska ha på sig då. Vet ju inte ens vad vi ska göra då.

Men om det är något annat än myskväll som gäller så kan det iaf bli den här kombon:



Klänningen är från H&M, skorna köpta på Tradera och hårblomman är inköpt på Kuba.

Latin Grammy awards 2010

Igår var det Latin Grammy awards 2010. Alla som är något inom (iaf den kommersiella) latinomusiken var där.

Jag tyckte det vara extra kul att Nelly Furtado vann bästa kvinnliga pop med sitt spanska album Mi plan. Lite ironiskt att den som vinner kommer från Canada och har föräldrar från Portugal. Inget spanskt där inte. Men duktig är hon iaf.



I motsvarande kategori vann spanjoren Alejandro Sanz med albumet Paraíso express. Han har varit med i gamet rätt länge så kul att han vann.

Det är hur många priser som helst som delas ut, bl a många inom brasiliansk musik. För att se alla vinnare i de olika kategorierna, ta en titt här.


Bilder: Dailymail

torsdag 11 november 2010

Mer liv

Lullar runt här hemma och fixar och donar och har kommit på mig själv att tänka hur skönt det vore om man hade mer tid för sig själv, sitt hem och sina nära och kära. Tänk om man hade kunnat arbeta mindre och ha mer energi över. Det vore en dröm! Man lever så mycket mer då!

Kanske man blir bönhörd en dag.


Bild: Kittyhell

Litteraturen i handbagaget

Någon kanske minns min vånda över vilka böcker jag skulle ha med mig på resan till Kuba? Och efter mycket om och men så blev det iaf ett val.

Ironsikt så här nu i efterhand är att jag endast påbörjade EN bok där. Vet inte varför det blev så lite läsande. Men läser fortfarande Metro 2033.

Kontrollerna för att komma in i Kuba var gedigna! Det var inte tal om att gå två och två utan "solo una persona!" (= bara en person). Fotografering på flygplatsen, av med glasögonen, mystisk koll på mina namn, trippelkoll av visum, utfrågning om yrke och anledningen till resandet. Jo-jo, det är bara att ha tålamod. Allting tar typ 15-20 minuter längre tid där. Väl framme vid rullbandet där handbagaget går igenom blev vi stannade av en kubansk vakt. Kan det vara mina linser eller har jag helt enkelt missat nåt undrar jag. Halvhögt mumlar då vakten med allvarlig ton, på spanska, att "tienen mucha litteratura en las maletas" (= de har mycket litteratur i sin väskor). VA? Vadå mycket litteratur. Jo, det var bara att hiva upp våra två romaner, mannens fotbollstidning, min SE&HÖR och Sydsvenskan. Och sen var det inget mer med det. Kände mig som värsta kulturella och politiska flyktingen eller nåt!

På väg tillbaka till Amsterdam och Europa var det däremot mindre koll. Se däremot till att få stämpel på boardingcardet om att du betalt "utresekostnaden" på 25 CUC (ca 200 kr) annars blir du stoppad på väg in till planet (hände en norska, hennes pojkvän som hade stämpel knuffade de in i planet men henne släpade de tillbaka till personalen som stämplar för att kolla att hon VERKLIGEN betalt).

Bered dig med tålamod och TOTAL koll på allt du måste ha fixat i pappersväg.

Tortilla till lunch

Jag trodde att Kuba-förkylningen skulle dämpats idag men icke. Blev helt matt av att gå ut och byta mannens Fotball-manager-spel, handla present till M som fyller 45 år imorn, handla på Hemköp och hämta paket från H&M. Kände mig snurrig, snuvig och hostig till max. Undrar om man är på g att jobba redan på lördag EGENTLIGEN. We'll see.

Äta lunch måste man iaf och minimal arbetsinsats är Tortilla española (spansk potatistortilla). Jag har lärt mig av ett riktigt proffs; mannens spanska mormor i Madrid. Så I know some secrets.



Svårt är det inte:

Skiva 4 normalstora potatisar fint. Stek på låg värme i rikligt med olivolja. Tillsätt en liten finskivad gul lök. Rör försiktigt emellanåt tills allt känns mjukt. Rör samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt och peppar i en bunke. Låt olivoljan rinna av i en skål (vinkla stekpannan, håll emot med stekspaden). Häll potatisen i bunken. Blanda. Höj värmen nåt snäpp. Häll på lite av den avrunna olivoljan i samma panna. Ös i potatisröran, jämna ut lite. Flytta pannan emellanåt och kolla kanter. När den känns något fast så lägg en tallrik över pannan. Vänd upp och ner. Häll i lite av oljan i pannan och fös över potatiskakan och stek gyllenbrun även på den "råa" sidan. Lägg upp den på en tallrik genom att göra samma tallriks-vänd-rörelse som innan. Och så lite hackad persilja på. Olé!

Såklart kan man göra den större om man vill få mer höjd. Stek den helst inte för länge då blir den lätt torr. Godast är det att äta den i en macka/baguett som i Spanien: Bocadillo con tortilla española.

Själv hade jag inget bröd så blev enkelt med gurka och knäckebröd.

onsdag 10 november 2010

Stadstur i Havanna

Den första dagen i Havanna körde vi faktiskt en guidad tur för att få lite feeling av de centrala delarna i staden. Den var helt klart ok.



Vi fick bl a se Revolutionstorget där Fidel Castro hålller tal den 1 maj varje år.



Det enorma torget var i sig inte något speciellt (enormt mycket asfalt bara, förmodligen mycket mer imponerande när alla samlas för att lyssna på Fidels tal). Häftig var den enorma bilden av Che Guevara med den klassiska texten "Hasta la victoria siempre"!



Mitt emot finns ett över 100 meter högt torn med en staty av José Martí (revolutionshjälte, poet och journalist). Ett tag funderade vi på att korsa gatan och ta en närmare titt på tornet, vilket en annan nyfiken turist hade gjort (syns längst ner på bilden). Han blev senare bortmotad av en vakt med vapen. Då tänkte vi "nej, inte riktigt värt det kanske".



Största sporten är faktiskt baseboll på Kuba och här fångade vi några kids in action.



Utsikten över hamnen i Havanna:



Över hamnen välkomnar en över 20 meter lång Kristusstaty! Vad som är ovanligt är att Kristus inte välkomnar med öppna armar som (vad jag känner till iaf) andra statyer gör (t ex i Rio de Janeiro och Lissabon) utan istället håller ena handen på hjärtat - som en välsignelse över staden Havanna. Otroligt imponerande. Hade faktiskt inte förväntat mig att få se den typen utav religiösa hyllningar i ett kommunistiskt land. Men tji fick jag.



Havanna bjöd på otrolig charm och glada människor.





Och såklart fascinerande politiska budskap.



Paprikakyckling

Idag invigs den finfina grytan jag fick i present från familjen. I den ligger rätten paprikakyckling.

Det är en riktig fröjd att laga mat i den. Känns häftigt att man har livstidsgaranti! Innan hade jag en stor teflonhistoria som inte alls fungerar lika bra. Dessutom var den oval i formen vilket inte fungerade bra till keramikhäll. Så nu åker den iväg till tippen!

Hotellet i Havanna

På vår bröllopsresa till Kuba var vi de första fem dagarna i underbara Havanna. Mitt i smeten och på gränsen till Havanna vieja (gamla Havanna) låg vårt hotell Plaza.



Det är ett 4-stjärnigt hotell med otroligt trevlig personal! Alla var extremt hjälpsamma, från salsaläraren till frukostpersonalen. Högst upp i byggnaden fanns en takterass där man åt frukost (hög mysfaktor). Vandrade man vidare på taket kom man vidare till en mindre bar och vackra planteringar.



Utsikten från taket var häftig. Från baren såg man tydligt Bacardi-huset, grundat av Facundo Bacardi Masso (ursprungligen katalan från Spanien). Efter revolutionen 1959 och Fidel Castros maktövertagande flydde Bacardifamiljen och återuppbyggde det bl a på Bahamas. Idag är den vackra art deco-byggnaden kontor. Häftigt är att man högst upp ser fladdermusen som även finns på flaskan.



Andra byggnader man såg från taket var El Capitolio. Riktigt imponerande. Tyvärr var vi inte inne i den.



Kort sagt vara det ett lyckat val att välja Plaza, läget var perfekt för promenader och utflykter. Personalen serviceminded, frukosten god och fantastisk utsikt från byggnaden över de centrala delarna av Havanna.

Min karibiska stolthet

När vi kom hem från bröllopsresan i söndags låg det en stor present på bordet till mig. I den låg något jag verkligen önskat mig; en alldeles egen ny stekgryta från Le Creuset i underbara caribbean blue!



Tack mami och resten av familjen! Nu är man sugen på fler saker, synd de är så dyra bara. Verkligen längtar efter att laga mat i den!



Finns bl a att köpa hos Bagaren och kocken.

tisdag 9 november 2010

Söta skolelever

Flera gånger under resan på Kuba såg vi små söta skolelever med uniform. Inte något man ser direkt här i Sverige (mer i Portugal isf). Alla skolor verkade ha olika färger på uniformerna men genomgående var byxor på pojkarna och kjol eller byxkjol på flickorna.



Hur söta som helst och samtidigt med en lite kommunistisk touch. Alla lika. Oavsett bakgrund, speciellt på fattiga Kuba.



Hos Amor vincit omnia skriver Alisa själv om sin egen skolgång på Kuba.